|
|
Zwiększenie mocy w Linea |
| Autor |
Wiadomość |
anakonda4x
Samochód: Fiat linea 1.4 77 KM
|
Wysłany: 2009-07-14, 20:03 Zwiększenie mocy w Linea
|
|
|
Witam posiadam linee 77 KM 8v czy jest opcja zwiększenia mocy mojego samochodu o kilka KM?????
Pozdrawiam
|
|
|
|
 |
wojo985

Samochód: Fiat Marea Weekend 2.4TD HLX
|
Wysłany: 2009-07-15, 07:54
|
|
|
| Pewnie ktoś by Ci mógł podnieść moc przez jakiegoś wirusa, zresztą teraz tym zajmuje się sporo firm. Poszukaj na forum była rozmowa na ten temat. |
_________________ Fiat Marea Weekend HLX 2.4TD 125KM-SPRZEDAJĘ CZĘŚCI z niej.
Kolejna Marea Weekend HLX 2.4TD 125KM
Piszę poprawnie po polsku. |
|
|
|
 |
raper1987
Samochód: Marea Weekend 1.9 JTD
|
Wysłany: 2009-08-02, 10:42
|
|
|
| Pod warunkiem że jest to "klekot" i to najlepiej comonrail bo na tych silnikach uzyskuje najlepsze efekty. Bo jeżeli benzyniak to"wirusy" się nie opłacają bo zysk 2-3 KM jest znikomy jedynie tunig mechaniczny poprzez sprężarki, kucie tłoków, robienie wałka rozrządu na ostro. |
|
|
|
 |
wojo985

|
Wysłany: 2009-08-02, 12:16
|
|
|
| raper1987 napisał/a: | | Pod warunkiem że jest to "klekot" i to najlepiej comonrail bo na tych silnikach uzyskuje najlepsze efekty. Bo jeżeli benzyniak to"wirusy" się nie opłacają bo zysk 2-3 KM jest znikomy jedynie tunig mechaniczny poprzez sprężarki, kucie tłoków, robienie wałka rozrządu na ostro. |
Nie opowiadaj bo w benzyniakach zmiana mapy potrafi podnieść moc nawet o ok.15-20% |
|
|
|
 |
Hipo

Samochód: Stilo Multiwagon 1.9MJTD 16V
|
Wysłany: 2009-08-02, 13:47
|
|
|
| wojo985 napisał/a: | | Nie opowiadaj bo w benzyniakach zmiana mapy potrafi podnieść moc nawet o ok.15-20% |
Bujda na resorach, a co do odwołania się do twojego Lanosa to sądze że oprócz programu musiał dostać coś jeszcze ... niestety ale cudów nie ma i mocy z powietrza nie przybędzie.
Wolnossący silnik żeby uzyskał taki przyrost to musi dostać więcej paliwa, mieć ułatwione wciąganie powietrza (obróbka zaworów i polerowanie kanałów dolotowych), nastepnie wałki rozrządu o ostrzejszych krzywkach, regulowane koła rozrządu, regulowany zapłon i jeszcze pare rzeczy.
A wtedy nagle okazuje się że nie nadaje się do jazdy na codzień po ulicy bo albo są problemy z utrzymaniem wolnych obrotów albo poniżej 4-5k obr/min auto wogóle nie jedzie. |
_________________ Fiaty nie gubią oleju, one znaczą swój teren.
Maryśka 2,4TD
 |
|
|
|
 |
wojo985

|
Wysłany: 2009-08-02, 18:10
|
|
|
| U mnie jest jeszcze wypolerowany dolot, wylot i gniazda zaworów i tyle. Zaraz po tych operacjach auto miało 132KM teraz po 7 latach i przejechanych 130tyś ma 126KM. Sprawdzane 2 miesiące temu. Nie wiem ile dała sama zmiana kompa bo bylo robione hurtem. Może jest tak jak mówisz, kłócić się nie będę. W każdym razie oprócz podniesionej mocy mam mniejsze spalanie niż w serii. |
|
|
|
 |
slawomirst
Samochód: Fiat Linea 1.4 8v
|
Wysłany: 2010-02-12, 21:19
|
|
|
| Na początek proponuję przejechać na hamownię. Tam sie dowiesz ile twoja LINEA ma koni. Wiem, że są takie które mają ok 85 KM więc nie 77. Samo chip-owanie benzyniaka jest droższe i trudniejsze niż klekota. |
|
|
|
 |
yacub

Samochód: fiat siena 1,6+BLOS
|
Wysłany: 2010-02-14, 11:37
|
|
|
nie wiem czy ktoś jeszcze napisał mapki do takiego silnika, chyba szybciej do silnika 16v do sienki 1,6 100KM oferuja wgranie lepszej mapki co podnosi nM o około 5 i moc niby do 110KM ale trudno to ocenic bez hamowni |
_________________ Hienka 1,6HL + BLOS |
|
|
|
 |
szela

Samochód: Brawa 1,9JTD
|
Wysłany: 2010-02-16, 20:10
|
|
|
W benzynie bez ingerencji w dolot/wydech, rozrząd itp wgranie nowej mapy dużo nie pomoże - bez 2-3%, z do 10-15%, oczywiście w stosunku do mocy wyjściowej a nie książkowej. Najczęściej nowe silniki benzynowe mają większą moc niż podana w dowodzie. Do tego niestety z biegiem czasu z silników benzynowych szybciej uciekają koniki, zwłaszcza przy zaniedbaniu serwisu. Znajomy w rok stracił prawie 30km (w jego przypadku ponad 10%), a po wymianie oleju, filtrów i świec moc wróciła do sprzed roku - spadek o 3km ale to ponoć mieści się w błędzie pomiaru.
Wg. mnie podnoszenie mocy silnika bez nosa lub turbiny rzadko daje przyzwoite rezultaty. |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Design by FK moded by miszko Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
© 2004-2010 by tempra.org & Fiat Forum Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść.
Polecamy NeroSeicento.pl - Opony sklep
|
|