|
|
Rozmiar opon a odszkodowanie |
| Autor |
Wiadomość |
madmodeno
Samochód: BRAVA 1.9 JTD
|
Wysłany: 2009-08-17, 15:25 Rozmiar opon a odszkodowanie
|
|
|
Witam
Mam takie dosyć dziwne pytanie, może głupie i bezsensowne ale dla mnie bardzo interesujące!
Dzisiaj usłyszałem przeczytałem coś i bardzo mnie to dziwi.
Czy jest prawdą że jeśli producent zalecił do auta rozmiar np. 195/60 R15, dopuszcza także 185/65 R14 a nie pisze nic o innych rozmiarach a taki mam założony to może to być powód do niewypłacenia odszkodowania po stłuczce??
Bardzo mnie to ciekawi bo pierwszy raz takie coś słysze.
Pozdrawiam |
_________________ FIAT BRAVA 1.9 JTD 105 KM |
|
|
|
 |
ubek

Samochód: Pajero 3.0 V6
|
Wysłany: 2009-08-17, 15:33
|
|
|
| madmodeno napisał/a: | | to może to być powód do niewypłacenia odszkodowania po stłuczce?? |
Nie, jakiś czas temu były akcje typu - stłuczka w zimie i ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania bo nie było opon zimowych - coś takiego jest nie zgodne z polskim prawem - nie ma OBOWIĄZKU posiadania konkretnych opon, rozmiaru itd. Opona ma mieć bieżnik o określonej wysokości i tyle. Producenci ZALECAJĄ jakieś rozmiary ale nie nakazują. |
_________________ I srogi Administrator wkroczy do tematu i właściwy porządek przywróci. I będą mu złorzeczyć, ale praca jego szlachetna, od kroku w przepaść głupoty wielu uchroni...
 |
|
|
|
 |
przemtol
Samochód: Brava 1.2 16v
|
Wysłany: 2009-08-17, 16:42
|
|
|
madmodeno
to o czym słyszałeś dotyczy zapewne Niemiec, tam trzeba mieć "TUV'a" na wszystko |
|
|
|
 |
seth67

Samochód: Punto s 55
|
Wysłany: 2009-08-17, 19:46
|
|
|
| pewnie tak u nas (POLSKA) dopuszczalna minimalna wysokość bieżnika to 1,6mm a rozmiar opon to wsadzasz sobie jaki chcesz tak jak mowił Ubek |
_________________ Jeśli ktoś ci pomógł to odwdzięcz mu się i kliknij w POMÓGŁ |
|
|
|
 |
plutekb
Samochód: Fiat Uno
|
Wysłany: 2009-09-22, 13:46
|
|
|
| A ja bym był ostrożny bo znając rzeczoznawców agencji ubezpieczeniowych to wszystko jest możliwe. A że do samych ubezpieczycieli mam uraz bezgraniczny więc przestrzegam ile wlezie! |
|
|
|
 |
Mateusz.D
Samochód: Fiat Seicento
|
Wysłany: 2010-02-27, 11:54
|
|
|
| plutekb ma rację, ubezpieczyciele potrafią przyczepić się do wszystkiego. Może to nie ten temat ale wg mnie najlepiej ubezpieczać się w PZU. |
|
|
|
 |
miszko

Samochód: Fiat Tempra 1.6
|
Wysłany: 2010-02-27, 18:09
|
|
|
| Najlepiej przeczytać warunki ubezpieczenia konkretnej firmy. Są różne kruczki i generalnie formy ubezpieczenia są podobne wszędzie, ale dużo firm ma odmienne podejście do jakiś specyficznych sytuacji drogowych. U jednych jest to na korzyść u drugich odwrotnie, więc warto wziąć i poczytać warunki u swojego ubezpieczyciela. |
_________________ Lancia Lybra 1.6 16v LPG sekwencja STAG4+TAP01
Fiat Tempra 1.6 gaźnik LPG 390tys. km
Fiat Uno Clip 1.0 LPG 216tys. km (było)
FiatForum.com.pl
Tempra.org
miszko.pl
Sprzedaż serwerów DELL (duże upusty, możliwość skonfigurowania pod usługi). Zapraszam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Design by FK moded by miszko Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
© 2004-2010 by tempra.org & Fiat Forum Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść.
Polecamy NeroSeicento.pl - Gotowanie
|
|