| FAQ | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Zobacz posty nieprzeczytane
Sam przełącza się na benzynę
Autor Wiadomość
Sucre79 

Samochód: Scorpio 2.9 24V6 '94
Wysłany: 2008-10-04, 18:19   Sam przełącza się na benzynę

Temat który napisałem na forum T/T ale może wy także pomożecie.

A więc:

Moja kanapa na PB jeździ super. Ładnie przyspiesza itd. czyli teoretycznie instalacja elektryczna (kable, świeczki itd) jest ok.

Ale jak przełączę na LPG to zaczynają się jaja.

-odpala się zawsze na PB i po nagrzaniu i jak osiągnie około 1600 obrotów przełącza się na LPG
- po przejechaniu kilku lub kilkunastu (nie jest to żadna reguła-jest różnie) sam przełącza się na PB z niewiadomych powodów
- czasami gaśnie na LPG lub obroty są na poziomie 700 rpm i trochę silnikiem telepie.

- jedzie jakby miał 70 koni a nie 195.
- po chwili (krótkiej lub dłuższej) przy 1600 rpm znowu na LPG i tak czasami w kółko a czasami jedzie na LPG i nic się nie dzieje.

instalacja II-gen Lovato + BLOS BRC, parownik Lovato Super (gdzieś znalazłem że jest do max 140 kw a ja mam 143.422305 według kalkulatora http://www.v10.pl/narzedz...,KM,BHP,15.html

Co może być przyczyną takich jaj z LPG.

filtr czyściłem (mam już nowy ale jeszcze nie wymieniłem)
parownik rozebrałem i wyczyściłem z oleju.
membrany wyglądają dobrze ale tylko wyglądają-nie znam się na tym-dziur nie mają.
Blosa też rozebrałem i wyczyściłem benzynką

Może to kwestia regulacji ale próbowałem kręcić mieszanką i obrotami i w Blosie i w parowniku i nic się nie zmienia.

jak jest gdzieś taki temat to proszę usunąć mój i dać mi linka.

Dzięki
Tipek 1.4 DGT '89 (umarł 09.2008) :cry:

Jest:
Scorpio 2.9 24V6 '94 Cosworth

Zostań VIP-em to nie boli
Jak zostać VIP-em

http://fiatforum.com.pl/us/us1.gif
Moneta

Hipo 

Samochód: Stilo Multiwagon 1.9MJTD 16V
Wysłany: 2008-10-04, 19:16   

Nie jestem specem od benzyn wogole ale jak na mój gust to szukałbym usterki w taki sposób że przepatrzył czy nie występuje jakiś stan instalacji w którym sterownik przełacza zasilanie spowrotem na benzyne. Coś sie wiesza czy tam daje złe odczyty ( teoretyzuje bo nie znam budowy tej instalacji i nie wiem czy są jakieś czujniki itp duperele) i sterownik myśli ze lpg się końzcy czy coś w tym stylu .....

Maryśka 2,4TD

AndrewW 

Samochód: Bravo 1.4 LPG
Wysłany: 2008-10-05, 20:33   Re: Sam przełącza się na benzynę

[quote="Sucre79"]Temat który napisałem na forum T/T ale może wy także pomożecie.

- po przejechaniu kilku lub kilkunastu (nie jest to żadna reguła-jest różnie) sam przełącza się na PB z niewiadomych powodów
- czasami gaśnie na LPG lub obroty są na poziomie 700 rpm i trochę silnikiem telepie.

Sprawdź wszystkie połaczenia elektryczne do centralki LPG (zasilanie, do przełacznika, do centralki, do elektrozaworów). Mnie tez gasł od czasu do czasu, a okazało się, ze bezpiecznik miał słaby styk w gnieździe - na przewodzie od + akumulatora do centralki.

MojePuntoDuzoSpala 

Samochód: Punto
Wysłany: 2009-09-26, 10:07   

Miałem podobny problem, problemem był bezpiecznik przy gazie z prawej strony pod maską (nie znam sie na tym zbyt) wymieniłem i wszystko działa pięknie.

tiraeth 

Samochód: Uno 1.0 Clip
Wysłany: 2009-09-27, 10:37   

Ja mam jeszcze ciekawszą technologię. Kabelek od instalacji LPG "skręcony" z jednym z przewodów WN. Odkręciłem bo myślę sobie "na kiego to tam". I łup. Po przełączeniu na LPG od razu wracał na PB.

szela 

Samochód: Brawa 1,9JTD
Wysłany: 2009-09-27, 18:09   

tiraeth napisał/a:
Ja mam jeszcze ciekawszą technologię. Kabelek od instalacji LPG "skręcony" z jednym z przewodów WN. Odkręciłem bo myślę sobie "na kiego to tam". I łup. Po przełączeniu na LPG od razu wracał na PB.

Skręcony czy nałożone oczko na przewód?

tiraeth 

Samochód: Uno 1.0 Clip
Wysłany: 2009-09-27, 19:26   

Skręcony na przewodzie :) Spirala (tak jak w starych telefonach) nakręcona na przewód.

szela 

Samochód: Brawa 1,9JTD
Wysłany: 2009-09-28, 14:11   

tiraeth napisał/a:
Skręcony na przewodzie :) Spirala (tak jak w starych telefonach) nakręcona na przewód.

Takie coś występuje czasem nawet fabrycznie w niektórych silnikach. To jest po to aby instalacje "wiedziała" że silnik pracuje.

Odpowiedz do tematu