|
Sam przełącza się na benzynę |
| Autor |
Wiadomość |
Sucre79

Samochód: Scorpio 2.9 24V6 '94
|
Wysłany: 2008-10-04, 18:19 Sam przełącza się na benzynę
|
|
|
Temat który napisałem na forum T/T ale może wy także pomożecie.
A więc:
Moja kanapa na PB jeździ super. Ładnie przyspiesza itd. czyli teoretycznie instalacja elektryczna (kable, świeczki itd) jest ok.
Ale jak przełączę na LPG to zaczynają się jaja.
-odpala się zawsze na PB i po nagrzaniu i jak osiągnie około 1600 obrotów przełącza się na LPG
- po przejechaniu kilku lub kilkunastu (nie jest to żadna reguła-jest różnie) sam przełącza się na PB z niewiadomych powodów
- czasami gaśnie na LPG lub obroty są na poziomie 700 rpm i trochę silnikiem telepie.
- jedzie jakby miał 70 koni a nie 195.
- po chwili (krótkiej lub dłuższej) przy 1600 rpm znowu na LPG i tak czasami w kółko a czasami jedzie na LPG i nic się nie dzieje.
instalacja II-gen Lovato + BLOS BRC, parownik Lovato Super (gdzieś znalazłem że jest do max 140 kw a ja mam 143.422305 według kalkulatora http://www.v10.pl/narzedz...,KM,BHP,15.html
Co może być przyczyną takich jaj z LPG.
filtr czyściłem (mam już nowy ale jeszcze nie wymieniłem)
parownik rozebrałem i wyczyściłem z oleju.
membrany wyglądają dobrze ale tylko wyglądają-nie znam się na tym-dziur nie mają.
Blosa też rozebrałem i wyczyściłem benzynką
Może to kwestia regulacji ale próbowałem kręcić mieszanką i obrotami i w Blosie i w parowniku i nic się nie zmienia.
jak jest gdzieś taki temat to proszę usunąć mój i dać mi linka.
Dzięki |
_________________ było:
Scorpio 2.5 TD '90
R5 1.4 GT Turbo '91
Tipek 1.4 DGT '89 (umarł 09.2008) :cry:
Jest:
Scorpio 2.9 24V6 '94 Cosworth
Zostań VIP-em to nie boli
Jak zostać VIP-em
http://fiatforum.com.pl/us/us1.gif |
|
|
|
 |
Hipo

Samochód: Stilo Multiwagon 1.9MJTD 16V
|
Wysłany: 2008-10-04, 19:16
|
|
|
| Nie jestem specem od benzyn wogole ale jak na mój gust to szukałbym usterki w taki sposób że przepatrzył czy nie występuje jakiś stan instalacji w którym sterownik przełacza zasilanie spowrotem na benzyne. Coś sie wiesza czy tam daje złe odczyty ( teoretyzuje bo nie znam budowy tej instalacji i nie wiem czy są jakieś czujniki itp duperele) i sterownik myśli ze lpg się końzcy czy coś w tym stylu ..... |
_________________ Fiaty nie gubią oleju, one znaczą swój teren.
Maryśka 2,4TD
 |
|
|
|
 |
AndrewW
Samochód: Bravo 1.4 LPG
|
Wysłany: 2008-10-05, 20:33 Re: Sam przełącza się na benzynę
|
|
|
[quote="Sucre79"]Temat który napisałem na forum T/T ale może wy także pomożecie.
- po przejechaniu kilku lub kilkunastu (nie jest to żadna reguła-jest różnie) sam przełącza się na PB z niewiadomych powodów
- czasami gaśnie na LPG lub obroty są na poziomie 700 rpm i trochę silnikiem telepie.
Sprawdź wszystkie połaczenia elektryczne do centralki LPG (zasilanie, do przełacznika, do centralki, do elektrozaworów). Mnie tez gasł od czasu do czasu, a okazało się, ze bezpiecznik miał słaby styk w gnieździe - na przewodzie od + akumulatora do centralki. |
|
|
|
 |
MojePuntoDuzoSpala
Samochód: Punto
|
Wysłany: 2009-09-26, 10:07
|
|
|
| Miałem podobny problem, problemem był bezpiecznik przy gazie z prawej strony pod maską (nie znam sie na tym zbyt) wymieniłem i wszystko działa pięknie. |
|
|
|
 |
tiraeth
Samochód: Uno 1.0 Clip
|
Wysłany: 2009-09-27, 10:37
|
|
|
| Ja mam jeszcze ciekawszą technologię. Kabelek od instalacji LPG "skręcony" z jednym z przewodów WN. Odkręciłem bo myślę sobie "na kiego to tam". I łup. Po przełączeniu na LPG od razu wracał na PB. |
|
|
|
 |
szela

Samochód: Brawa 1,9JTD
|
Wysłany: 2009-09-27, 18:09
|
|
|
| tiraeth napisał/a: | | Ja mam jeszcze ciekawszą technologię. Kabelek od instalacji LPG "skręcony" z jednym z przewodów WN. Odkręciłem bo myślę sobie "na kiego to tam". I łup. Po przełączeniu na LPG od razu wracał na PB. |
Skręcony czy nałożone oczko na przewód? |
|
 |
tiraeth
Samochód: Uno 1.0 Clip
|
Wysłany: 2009-09-27, 19:26
|
|
|
Skręcony na przewodzie Spirala (tak jak w starych telefonach) nakręcona na przewód. |
|
|
|
 |
szela

Samochód: Brawa 1,9JTD
|
Wysłany: 2009-09-28, 14:11
|
|
|
| tiraeth napisał/a: | Skręcony na przewodzie Spirala (tak jak w starych telefonach) nakręcona na przewód. |
Takie coś występuje czasem nawet fabrycznie w niektórych silnikach. To jest po to aby instalacje "wiedziała" że silnik pracuje. |
|
 |
morris
Samochód: Punto II 1.9 JTD
|
Wysłany: 2010-08-12, 15:42
|
|
|
| u mnie nie było identycznego problemu, ale kiedyś mi po przełączeniu na LPG po prostu za chwilę wracał na benzynę. Okazało się, że nie do końca stykał kabelek doprowadzony do akumulatora. Po oczyszczeniu i dokładnym założeniu go wszystko chodziło znów pięknie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|