|
|
[Uno 1.0] LPG bierze benzynę, duże spalanie |
| Autor |
Wiadomość |
tiraeth
Samochód: Uno 1.0 Clip
|
Wysłany: 2009-12-11, 21:22 [Uno 1.0] LPG bierze benzynę, duże spalanie
|
|
|
Zauważyłem dziwną rzecz, od kilku miesięcy mój uno, mimo, że jest przełączony na LPG, posila się benzynką. Elektrozawory działają, bo jak kończy się gaz, to się dławi, a jak wyczyszczę zbiornik to gaśnie.
Problem polega na tym, że na 60 litrów gazu (~600km) z hakiem bierze mi około 10 litrów benzyny. Zauważyłem też, że już trzecie tankowanie (po 27L) spalanie jest w granicach 11-12 litrów.
Czy moglibyście mi doradzić co należałoby sprawdzić, jeśli chodzi o to branie benzyny? Co do spalania - tak może mieć? Czy raczej nie powinien? Jeszcze w październiku mogłem przejechać nawet 50km więcej przy tej samej ilości LPG w zbiorniku... |
|
|
|
 |
egon

Samochód: Punto 1,2 SX
|
Wysłany: 2009-12-12, 11:49
|
|
|
tiraeth, a odpalasz go tez na LPG Moze jednak podaczas odpalania przez ułamek sekundy jest na Pb |
_________________ było CZARNE TIPO 1,6i.e + LPG
FIAT TIPO 2,0 16V Black Devil
jest NIEBIESKIE PUNTO 1,2 |
|
|
|
 |
tiraeth
|
Wysłany: 2009-12-12, 12:01
|
|
|
Odpalam na Pb. Przejeżdżam około 200-300 metrów i przełączam na LPG. Chyba, że można sobie tak z rana odpalić na LPG od razu, to zupełnie Pb nie będzie wtrysk widział |
|
|
|
 |
Józek

Samochód: UNO 1.0i.e.S 99r JOZIN LIMITED EDITION by LPG
Pomógł: 2 razy Wiek: 27 Posty: 45 Skąd: Zwoleń / Bartodzieje
|
Wysłany: 2009-12-12, 12:25
|
|
|
tiraeth, sprawdź przekaźnik odcinający wtrysk, może się zacina i daje również Pb, u siebie też miałem dziwne objawy co do pochłaniania Pb aż zrobiłem odcięcie pompy paliwa przy jeździe na gazie |
_________________ Zdrowaś muzo, bitów pełna, bas jest z Tobą;
błogosławionaś ty między gatunkami i błogosławiony owoc żywota twojego,
DJ. Święta Techniawo, Matko Rave'u, graj nade nami głuchymi,
teraz i w godzinę chill-outu naszego.
MAYDAY |
|
|
|
 |
egon

Samochód: Punto 1,2 SX
|
Wysłany: 2009-12-12, 14:11
|
|
|
| tiraeth napisał/a: | | Odpalam na Pb. Przejeżdżam około 200-300 metrów |
No to pomysl, jak ma ci nie brac Pb
| Józek napisał/a: | | i daje również Pb |
Jesli dawałby Pb i LPG jednoczesnie to wątpie, zeby dało sie tym normalnie jezdzic |
_________________ było CZARNE TIPO 1,6i.e + LPG
FIAT TIPO 2,0 16V Black Devil
jest NIEBIESKIE PUNTO 1,2 |
|
|
|
 |
tiraeth
|
Wysłany: 2009-12-12, 17:50
|
|
|
| Ja nie mówię, żeby w ogóle nie brał Pb, ale wychodzi na to, że ciurkiem, przez 250 kilometrów przepalam 27 litrów LPG oraz 5 litrów Pb95. I się pytam - czy to normalne? |
|
|
|
 |
ubek

Samochód: Pajero 3.0 V6
|
Wysłany: 2009-12-13, 01:04
|
|
|
| egon napisał/a: | | Jesli dawałby Pb i LPG jednoczesnie to wątpie, zeby dało sie tym normalnie jezdzic |
Da się normalnie jeździć - tylko spalanie jest kosmiczne. |
_________________ I srogi Administrator wkroczy do tematu i właściwy porządek przywróci. I będą mu złorzeczyć, ale praca jego szlachetna, od kroku w przepaść głupoty wielu uchroni...
 |
|
|
|
 |
Józek

Samochód: UNO 1.0i.e.S 99r JOZIN LIMITED EDITION by LPG
Pomógł: 2 razy Wiek: 27 Posty: 45 Skąd: Zwoleń / Bartodzieje
|
Wysłany: 2009-12-13, 05:28
|
|
|
| tiraeth, ja swojego odpalam na Pb i przejeżdżam ok 1 km zanim przerzucę na gaz i w tym czasie zasys paliwa jest duży, dla świętego spokoju zrób sobie odcinkę pompy paliwa i będziesz miał spokój |
_________________ Zdrowaś muzo, bitów pełna, bas jest z Tobą;
błogosławionaś ty między gatunkami i błogosławiony owoc żywota twojego,
DJ. Święta Techniawo, Matko Rave'u, graj nade nami głuchymi,
teraz i w godzinę chill-outu naszego.
MAYDAY |
|
|
|
 |
seth67

Samochód: Punto s 55
|
Wysłany: 2009-12-14, 21:34
|
|
|
| miałem cos podobnego u mnie w punciaku doszedłem ze membrana od ciśnienia paliwa jest dziurawa i goni paliwo we wtrysk(po przerzuceniu na gaz odcinany jest wtrysk ale nie pompka paliwa) zrobiłem membranę i jest gitara. możesz jeszcze po odpaleniu na benzynie i przerzuceniu na LPG zdjąć osłone z wtrysku i zobaczyć czy nie idzie przypadkiem tamtędy benzynka. |
_________________ Jeśli ktoś ci pomógł to odwdzięcz mu się i kliknij w POMÓGŁ |
|
|
|
 |
miszko

Samochód: Fiat Tempra 1.6
|
Wysłany: 2009-12-16, 23:31
|
|
|
Taki mały offtop o spalaniu....
Właśnie ten silnik CLIP co ja co trochę lubi paliwka.
Do swojego Clipa założyłem instalację gazową. Na trasie, co prawda nie 90km/h ale tak 110-120km/h z ładunkiem pije 7.5l LPG, zaś w mieście (2 osoby w środku, na pusto) i z 9 litrów PB łyknie.
Zaś zauważyłem, że przy zimnym silniku tuż po odpaleniu lub sobie zaciągnąć paliwka.
To znaczy w baku mam około 10 litrów (tak powiedzmy, na wskaźniku jest to pierwsza ta dłuższa kreska - nie liczę reszty paliwa, kiedy wskazówka jest bliska zera i rezerwa już "kwiczy", czyli to 10 litrów to taki zapas). Raz na miesiąc (średnio auto robi około 1000km na miesiąc) muszę z 10 litrów benzyna dolać.
A co do problemu. Jaką masz instalację? U mnie odcinany jest po prostu wtrysk i przestaje on działać. Pompa nadal pracuje z tym, że ciągle krąży paliwo. Może masz to jakoś inaczej rozwiązane?
Ja mam staga 50tke i czujnik w reduktorze. Gdy reduktor nagrzeje się do 15C automatycznie włącza się LPG.
Tak powiedzmy teraz, gdy idę do auta i jest -5C to muszę ujechać z 1 kilometr na PB, aby wskoczył LPG.
Jak odpalisz auto z rana ile tak mniej więcej pracuje silnik na PB?
A tak przy okazji, ile Wam pali CLIP PB/LPG? |
_________________ Lancia Lybra 1.6 16v LPG sekwencja STAG4+TAP01
Fiat Tempra 1.6 gaźnik LPG 390tys. km
Fiat Uno Clip 1.0 LPG 216tys. km (było)
FiatForum.com.pl
Tempra.org
miszko.pl
Sprzedaż serwerów DELL (duże upusty, możliwość skonfigurowania pod usługi). Zapraszam |
|
|
|
 |
tiraeth
|
Wysłany: 2009-12-16, 23:45
|
|
|
CLIP PB - 9 litrów na 100km
CLIP LPG - 11 litrów na 100km (Wrocław FTW!)
Teraz nie pamiętam, bo dawno tam zaglądałem, ale z tego co pamiętam to także Stag50, ale czy mam czujnik to nie jestem pewien, bo mogę na gazie odpalić go z rana i chodzi. Jak odpalam na "II" (AUTO), to włącza się przy zwiększeniu obrotów z tego co zauważyłem tylko. |
|
|
|
 |
seth67

Samochód: Punto s 55
|
Wysłany: 2009-12-17, 11:00
|
|
|
| ja mam tak samo jak ty z tą pompką. ale u mnie przeskakuje na LPG przy obrotach. wiec moze te 10 litrów na 1000 km to pije ci zeby sie nagrzać wiec wszystko moze być w porządku. |
_________________ Jeśli ktoś ci pomógł to odwdzięcz mu się i kliknij w POMÓGŁ |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Design by FK moded by miszko Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
© 2004-2010 by tempra.org & Fiat Forum Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść.
Polecamy NeroSeicento.pl - Skanery Sklep Cena
|
|