|
|
Wymiana żarówek podświetlenia konsoli środkowej Punto II |
| Autor |
Wiadomość |
olo_mistrzu
Samochód: Fiat Punto MK2 1.9 DS
|
Wysłany: 2010-03-07, 11:30 Wymiana żarówek podświetlenia konsoli środkowej Punto II
|
|
|
Witam.
Gdzie znajdują się śruby do odkręcenia konsoli środkowej? Czy ktoś już zmieniał żarówki podświetlania (pokrętła nawiewów) i może opisać jak to wykonać??? Kombinowałem z pokrętłami (w fiacie UNO można było wyjąć pokrętła z tego co pamiętam i wymienić żarówki bez rozkręcania) a tu jakoś nie idzie i nie chcę nic połamać. |
|
|
|
 |
Etiuda

Samochód: Punto II 1200/60/2001
|
Wysłany: 2010-03-07, 11:55
|
|
|
| Tu też musisz pokrętła wyjąć. Odkręcić 2 śruby po bokach konsoli i 2 pod popielniczką (z tego jak pamiętam). No i gdzieś znajdują się śruby mocujące tunel środkowy o ile występuje w Twoim aucie. Jeśli nie to muszą być jakieś w okolicy miejsca na kubki. |
|
|
|
 |
olo_mistrzu
|
Wysłany: 2010-03-07, 17:20
|
|
|
Już po robocie.
1. Odkręcić 2 śruby (imbus) po bokach konsoli (na wysokości nawiewu na nogi)
2. Odkręcić 2 śruby (imbus) pod popielniczką (w kącie po lewej i prawej stronie)
3. Delikatnie odchylić panel (na górze łączy się z wąskim panelem na którym są włączniki - światła awaryjnego, funkcja city, ogrzewanie tylnej szyby...oba panele są połączone na zatrzaskach, delikatnie do siebie i elegancko odchodzi. Nie odchylać panelu za mocno, bo trzeba jeszcze odłączyć przewód od zapalniczki!
4. Pokrętła zostają na miejscu i dopiero po zdjęciu konsoli można je wyjąć (do siebie i ładnie schodzą).
5. Po wyjęciu pokręteł widoczne są 4 żaróweczki (nie wiem jakie to dokładnie wziąłem na wzór i na stacji benzynowej po 1 zł sztuka kupiłem )
6. Wyjęcie żarówek jest masakryczne! Palcami wyjmowałem... Bardzo łatwo ułamać plastikowe zatrzaski w których są żarówki (1 połamałem, po czym wkleiłem na stałe , najlepiej każdy z plastików do których wkładamy/wyjmujemy żarówkę przytrzymać palcem "od tyłu", inaczej pęknie i wpadnie do środka ). Uwaga również (nie praktykowałem), na urwanie główki żarówki...
7. Złożenie całości - kolejność odwrotna do rozkładania ... świeci pięknie
Czas wykonania - 1 godzina - z zakupem żarówek i piwa na stacji ... |
| Ostatnio zmieniony przez olo_mistrzu 2010-03-08, 08:04, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
Etiuda

Samochód: Punto II 1200/60/2001
|
Wysłany: 2010-03-07, 22:24
|
|
|
Bezcokołowe 1.2W
Gratulacje za chęci. Bierzcie przykład z Kolegi, który potrafi sobie poradzić samemu w trudnych sytuacjach! Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
olo_mistrzu
|
Wysłany: 2010-03-08, 07:57 :)
|
|
|
Dzięki za dobre słowo . Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hipo

Samochód: Stilo Multiwagon 1.9MJTD 16V
|
Wysłany: 2010-03-08, 08:39
|
|
|
Przyzwoita instrukcja dlatego podkleiłem dla potomnych |
_________________ Fiaty nie gubią oleju, one znaczą swój teren.
Maryśka 2,4TD
 |
|
|
|
 |
Zeef
Samochód: PUNTO Go!
|
Wysłany: 2010-04-10, 13:26
|
|
|
Dzięki za instrukcję.
Teraz będę mógł wymienić i moją, przepaloną już rok temu |
|
|
|
 |
chala9

Samochód: Punto 2 1,2 8V 2001r.
|
Wysłany: 2010-07-11, 00:02
|
|
|
Dzx za info! Przydalo sie i to bardzo.Klekly 4 zaroweczki od pokretel i jedna od zapalniczki.Czas roboty wraz z jazda do sklepu po nowe-nieco ponad godzinke |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Design by FK moded by miszko Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
© 2004-2010 by tempra.org & Fiat Forum Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść.
Polecamy NeroSeicento.pl - Cybex
|
|