| FAQ | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Zobacz posty nieprzeczytane
seicento 1.1. mpi brak iskry na cewce
Autor Wiadomość
jajacek 

Samochód: Seicento 1.1
Wysłany: 2009-04-13, 10:40   seicento 1.1. mpi brak iskry na cewce

Witam wszystkich. Pdjąłem samodzielną walkę ze swoim sejem i od tygodnia nic nie idzei do przodu. Awaria- brak iskry na cewce od strony ściany grodziowej. Komputer Hybryda IAW 4af. Silnik pracuje na 2 cylindrach. Sprawdzalem kable wejściowe do cewki i okazało się, że na jedną cewkę nie dostaje sygnału od komputera. Wysłałem kompa do naprawy, ale jak go teraz założyłem jest to samo tylko check się nie pali cały czas tak jak wcześniej tylko miga. Silnik dalej pracuje na 2 cylindrach. Cewka jest dobra, bo jak przepnę kable z drugiej to dalej pracuje na dwóch cylindrach.
Moje pytania:
1. Czy czujnik położenia wału i czujnik położenia wałka rozrządu pobierają dane dla każdego cylindra osobno i jeśli są zepsute, to komputer może podawać sygnał tylko na jedną cewkę, czy silnik w ogóle się nie uruchomi? Czy wogóle oprócz awarii kompa, jakiś inny element instalacji może spowodować odłączenie jednej cewki?
2. Czy jeśli uszkodzi się np. jeden wtryskiwacz, to komp w seju np może wyłączyć zapłon na całą cewkę bo wskoczy mu jakiś błąd, czy zapłon będzie mimo wszystko?
3.Czy warto kupić urządzenie do diagnostyki elektroniki do seja, czy jest drogie i trudne w obsłudze?
4. Najważniejsze. Co może być przyczyną pracy na 2 cylindrach?
dziękuję wszystkim za pomoc:)

huba301 

Samochód: Seicento
Wysłany: 2009-04-13, 12:07   

Możesz sprawdzić wtryskiwacze bo w MPI są sterowane oddzielnie, a cewki 2 + 2

Jesteś pewien że komp jest poprawnie naprawiony ? Podmień kompa na jakiegoś sprawnego (uwaga na immo)

Sprawdź wiązkę elektryczną czy jest przejście do kompa od cewek i zobacz czy nie pogięły się piny w sterowniku bo kiedyś tak miałem że były pokrzywione

jajacek 

Samochód: Seicento 1.1
Wysłany: 2009-04-13, 12:15   

nie jestem pewien czy komp jest poprawnie naprawiony, kabel do kompa jest ok. chyba odeśle komputer do ponownego sprawdzenia. Innego kompa raczej nie podłaćze bo jest immo i nie mam skąd wziąć. pzdr:)

huba301 

Samochód: Seicento
Wysłany: 2009-04-13, 12:20   

jeszcze możesz sobie sprawić euroscana i sam zdiagnozować

ROBERT61 

Samochód: BYŁO STILO 1,9 JTD JEST N.BRAVO 1,9 Multijet
Wysłany: 2009-04-18, 17:32   

Bardzo często właśnie zdarza się w Hybrydach tego typu usterka,i nie dotyczy to wyłącznie seicenta,ale też np Punta :(
Co do tego,czy jakiś element(np uszkodzony) może odłączyć jedną cewkę:nie!
Co do tego,czy warto kupić urządzenie do diagnozy:tak,nie jest drogie,ale konfiguracja jest skomplikowana i trzeba trochę znać się na komputerach i mieć wiele cierpliwości.
Co do mrugającej kontr.check,oznacza nie wykonanie auto adaptacji koła fonicznego,jak to zrobić bez użycia komputera napiszę Ci później.Odpowiedz mi na pytanie,czy sprawdzałeś świece i przewody wysokiego napięcia?Bo jeżeli teraz check mruga,to nie ma błędu cewek.Może jedynie wystąpić zjawisko mise faier tzn brak spalania w cylindrach,ale to tylko przy obciążeniu silnika w czasie jazdy,wtedy zapali się check na stałe.
Moneta

Odpowiedz do tematu