| FAQ | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Zobacz posty nieprzeczytane
Kilka komputerów w sieci ???
Autor Wiadomość
Etiuda 

Samochód: Punto II 1200/60/2001
Wysłany: 2009-07-25, 15:14   Kilka komputerów w sieci ???

Witam. Mam kolejne pytanie i kolejną prośbę ;D

Mam zamiar połączyć 2 komputery (PC i Laptop) w jedną sieć tak aby miały dostęp do internetu i przesyłania danych między sobą. Wiem co jest potrzebne i jak skonfigurować sieć.
Tylko za pomocą jakiego urządzenia mieć dostęp do netu na laptopie by nie włączać PC-ta, który ma bezpośrednie połączenie z netem?
Router daje taką możliwość?
Chcę z modemu internetowego mojego dostawcy podłączyć takie urządzenie by nadawało bezpośrednio sygnał radiowy na oba komputery mające kartę sieciową WLAN.

Proszę o ciekawe propozycje. Pozdrawiam!

Hipo 

Samochód: Stilo Multiwagon 1.9MJTD 16V
Wysłany: 2009-07-25, 15:21   

Najprosciej kupić modem z routerem ( skrętka + wifi) i po problemie. Oczywiście zakładam ze net masz w technologii DSL a nie np radiówka bo to komplikuje życie ...

Maryśka 2,4TD

Etiuda 

Wysłany: 2009-07-25, 17:39   

Mam internet z telewizji kablowej podłączony do kompa za pomocą skrętki :) . Podaj mi przykład takiego modemu dostępny np. na allegro.

ubek 

Samochód: Pajero 3.0 V6
Wysłany: 2009-07-25, 18:27   

Etiuda, musisz mieć coś takiego http://www.allegro.pl/ite...54_125mbps.html

Zamiast antenki dajesz skrętkę i podpinasz sobie komputery do tego za pomocą kabla. Jak chcesz mieć kompy połączone za pomocą sieci bezprzewodowej dodatkowo musisz kupić router wifi http://www.allegro.pl/ite...rada_aster.html

http://www.allegro.pl/ite...eciowa_usb.html

Drugi zestaw ma odbiornik wifi na usb do podpięcia PC - Lapek powinien mieć wbudowaną kartę wifi.

moj status

Hipo 

Samochód: Stilo Multiwagon 1.9MJTD 16V
Wysłany: 2009-07-25, 18:49   

A po co niby ma kupować dwa urządzenia ? skoro ma net doprowadzony na skrętke to kupuje zwykly router ze świtchem i wifi i tyle, w lapku wifi napewno ma a do stacjonarnego jesli nie chce kabla ciągnąć to musi kupić modem wifi i tyle.

Ja uzywam takie coś: http://www.allegro.pl/ite...11s4_ver_4.html

łatwe w konfiguracji, działa w miarę dobrze, bez zbędnych wodotrysków.

Maryśka 2,4TD

Etiuda 

Wysłany: 2009-07-25, 19:34   

Czyli tak...
Mam net doprowadzony do chałupy za pomocą przewodu ekranowanego (TV), który idzie do modemu. Z modemu mam wyjście na skrętkę do kompa PC-ta.
W lapku starszej generacji mam modem radiowy PCIMCIA. W PC-cie mam karty sieciowe 2 (1-RJ45, 2-WiFi).
Hipo mówisz że jak podłączę Router BEFW11S4v.4 pod modem to sygnał będzie nadawał na Laptopa i PC-ta? A jak zabezpieczyć sieć przed niepowołanym dostępem przez innych użytkowników (sąsiadów)?? Mam nadzieję że jak będę chciał wejść do netu to nie będę koniecznie włączał PC-ta?

ubek 

Samochód: Pajero 3.0 V6
Wysłany: 2009-07-25, 19:39   

Podstawa to ustawiasz filtrowanie adresów MAC i zabezpieczasz sieć wifi WEP-em - kluczem kodowanym 128 bitami. To wszystko spokojnie ustawisz sobie w sprzęcie który podepniesz.

moj status

miszko 

Samochód: Fiat Tempra 1.6
Wysłany: 2009-07-25, 19:48   

Etiuda, jeżeli masz już modem od dostawcy i ma on wyjście RJ-45 (czyli na tzw. skrętkę) to wystarczy, że kupisz router. Ja posiadam taki oto router z modułem WiFi:
D-Link DI524 -> http://allegro.pl/search....27728&country=1

Mały, prosty w ustawieniu i niezawodny router.

Jeżeli chcesz dobrze zabezpieczyć sieć to należy dwie rzeczy zrobić.
Zastosować "mocne" kodowanie
ubek napisał/a:
zabezpieczasz sieć wifi WEP-em

To jest już przestażałe, WPA jest mocniejszym kodowaniem oraz dodatkowo jeżeli chcesz już to dobrze zrobić dodać filtrowanie adresów MAC. To znaczy w "pamięci" routera zapisujesz adresy MAC komputerów, które chcesz, aby miały dostęp do sieci. Wada jest tego taka, że jak np. wpadniesz z jakimś laptopem to musisz dodać jego adres MAC karty sieciowej do listy znanych adresów MAC w routerze.
FiatForum.com.pl
Tempra.org
miszko.pl

Sprzedaż serwerów DELL (duże upusty, możliwość skonfigurowania pod usługi). Zapraszam
Moneta assistance

moj status

MC_NEO 

Samochód: Panda 1,1
Wysłany: 2009-11-22, 21:49   

Witam...

Nie wiem, czy kolega sobie już poradził z instalacją komputerów w sieci, ale to, że posiada RJ45 jako WAN, jeszcze nie świadczy, że będzie tak łatwo. Może się okazać potrzebny router z funkcjiami: Klonowanie MAC adresu oraz NAT.

Pozdro...
MC_NEO

moj status

unknown 

Samochód: Celica V 2.0 GTi a była Tempra 1.6 159.A3.000
Wysłany: 2009-12-09, 23:05   

dowiedz się jak mają inni po sąsiedzku jeśli mają kilka kompów;
może faktycznie kablówka sprawdzać ile jest urządzeń podpiętych do kabla (ale wątpię, pewno im to lotto jak np w neostradzie); jeśli by wymuszali jeden komp na jedno łącze i sprawdzali to może funkcje NAT będą potrzebne, ale wątpię;
raczej zwykły router zapięty do modemu kablówkowego a z routera na 2 kompy;
używ WPA a nie WEP jeśli radiem, bo złamanie WEP jak ktoś złapie na polu twoją sieć, trwa od kilkunastu minut do góra paru godzin...
......3.................................................................2.................................................................1...................................=_\/< kaBOOM!!!>-/\_=........ :P
sprzedana :cry: Tempra 1.6 Gaźniczek :P z LPG
Celica 2.0 GTi jeszcze jeździ ;- )
http://www.nizu.pl nizu.pl hehe inne moje pierdoły
Moneta assistance

scorcher 

Samochód: Fiat
Wysłany: 2010-06-22, 22:38   

MC_NEO napisał/a:
Witam...

Nie wiem, czy kolega sobie już poradził z instalacją komputerów w sieci, ale to, że posiada RJ45 jako WAN, jeszcze nie świadczy, że będzie tak łatwo. Może się okazać potrzebny router z funkcjiami: Klonowanie MAC adresu oraz NAT.

Taka funkcjonalnosc ma kazdy ruter, nawet taki za 40zl. A jesli nawet znalazlby taki, to wystarczy u providera podac adres MAC rutera i po herbacie.

waho. 

Samochód: Granatowe Bravo 1.4 z podtlenkiem LPG
Wysłany: 2010-06-29, 00:13   

Pytanie tylko czy provider nie zastrzegł sobie w umowie zakazu używania routerów nawet w obrębie lokalu. Bo jeśli tak to w grę wchodzi tylko cichy klon MAC.

miszko 

Samochód: Fiat Tempra 1.6
Wysłany: 2010-06-29, 08:05   

Prawie każdy to zastrzega. Bo według nich za każdy komputer (czytaj za każde gniazdko) trzeba dopłacić do abonament.
FiatForum.com.pl
Tempra.org
miszko.pl

Sprzedaż serwerów DELL (duże upusty, możliwość skonfigurowania pod usługi). Zapraszam
Moneta assistance

moj status

waho. 

Samochód: Granatowe Bravo 1.4 z podtlenkiem LPG
Wysłany: 2010-06-29, 08:52   

Vectra u mnie w mieście zezwala na używanie routerów do dzielenia łącza w obrębie lokalu. Tylko ja nie widzę potrzeby wywoływania wilka z lasu ;)
Koleżanka w Krakowie (nie pamiętam nazwy providera) ma klauzulę w umowie o zakazie używania wszelkich "rozgałęziaczy". Nie wiem czy to wynika z nieumiejętności koleżanki czy też faktycznie sieć ma takie zabezpieczenia, ale router ze sklonowanym mac nie chce jej działać.

Odpowiedz do tematu